Polttolasi puistossa Treptow © Rantatorikka 2010 muste ja tussi kankaalle 7 osaa
Polttolasi puistossa Treptow © Rantatorikka 2010 muste ja tussi kankaalle 7 osaa

 

"Maisemat, yksittäisiin monumentteihin keskittyvät tai laajoja maisema-alueita kehystävät, antavat näkyvää hahmoa; ne kuvittavat kansakunnan. Moraalisen järjestyksen ja esteettisen harmonian mallikuvissa tietyistä maisemista muodostuu kansallisia ikoneja. Siitä mitkä, tai pikemminkin kenen, legendat ja maisemat ilmaisevat kansakunnan sisimmän, vallitsee harvoin yksimielisyyttä" Stephen Daniels 1993

Matkoja Pohjoiseen

Edeten hieman pohjoisemmaksi edellisen näyttelyni Tornio-sarjasta, otin tarkasteluun minulle tutun maisema kokonaisuuden: Tornionjokilaakson. Tämä jokilaakso liittyy kansallismaisema kuvastoomme, siellä    sijaitsee esimerkiksi  jo varhaisten matkalaisten suosima sittemmin maineikas  Aavasaksa. Ranskan Akatemian lähettäminä luonnontieteilijät Pierre de Maupertuis ja Réginald Outhier  1700-luvulla mittasivat Tornionjokilaaksossa maapallon muotoa, tästä Maunu Häyrynen kirjoittaa tutkimuksessaan Suomen kansallisen maisemakuvaston rakentuminen että kun matkalaisten kuvaukset saavuttivat eurooppalaisen eksotiikan nälkäisen yleisön, olivat ne vaikuttamassa osaltaan Lapin matkailun ja matkakirjallisuuden syntyyn.

Kiinnostuin luonnontieteilijän katseen kautta muotoutuneesta varhaisesta pohjoisen kuvasta. Monet matkalaiset kohtasivat ja kuvailivat äärimmäisiä sää-olosuhteita, lunta ja jäätä. Tämä mielessäni etsin ja löysin tarpeisiini sopivaa graafista tietoa jään muodostuksesta Saaristomerellä ja Pohjanlahdella.

Forma urbis

Kuljen näyttelyssäni myös eurooppalaisissa kaupungeissa ja puistojen käytävillä. Näille teoksilleni valitsin taustaksi sitaatin kaupunkitutkija Taina Rajannilta, Kaupunki on ihmisen koti 1995:
…"saa alkunsa antiikin polis; tila ja käsite, joka kokoaa yhteen ja käynnistää sen mitä kutsumme nykyiseksi länsimaiseksi olemassaoloksemme. Polis on kaupunki muttei mikä tahansa kaupunki  vaan määrätynlainen ja määriteltävissä oleva yhteiskuntasuhde ja tilallinen järjestys, "henkinen horisontti" ja materiaalinen maaperä johon olemme yhä kiinnittyneitä. Ajattelumme ja kielemme ovat kotoisin poliksesta; mahdollisuutemme käsittää ja ymmärtää kaupunki on kiinnittynyt polikseen. Sikäli kuin olemme länsimaisen kulttuurin ihmisiä, olemme kotoisin poliksesta."                                                                              
 
Helsingissä 10.9.2010
Pirkko Rantatorikka
kuvataiteilija

 

Urbis © Rantatorikka 2010 muste ja tussimaalaus kankaalle 7 osaa
Urbis © Rantatorikka 2010 muste ja tussimaalaus kankaalle 7 osaa

 

Matkoja pohjoiseen 1 ja 2 © Rantatorikka 2010 tussi ja muste kankaalle
Matkoja pohjoiseen 1 ja 2 © Rantatorikka 2010 tussi ja muste kankaalle

 

Pirkko Rantatorikka tm galleria 2010
Pirkko Rantatorikka tm galleria 2010


Piirustuksia ja maalauksia 29.9. - 17.10. 2010 tm-galleria Erottaja 9 B  Helsinki